
7 Tips om verantwoord glutenvrij te bakken
23 sep. 2019
Jij of één van je gezinsleden moet een glutenvrij dieet volgen. Vanwege coeliakie of glutensensitiviteit. Maar hoe weet je nu of je een zelf gebakken taart veilig kunt eten? En wat moet je doen om in je eigen keuken veilig glutenvrij te kunnen bakken?
Bij Deleukstetaartenshop vind je een ruime keuze aan glutenvrije bakproducten. Deze bakproducten zijn geschikt om te gebruiken wanneer je een gluten allergie en/of intolerantie hebt. Op deze manier kun je alsnog genieten van heerlijke bakproducten zonder gluten. Toch willen wij meegeven dat je zelfs tijdens het klaarmaken van glutenvrije producten voorzichtig moet zijn. In deze blog geven wij uitleg over het bakken met glutenvrije producten en de mogelijkheden hiervan.



Ons glutenvrije bak assortiment bestaat uit onder andere mix voor cupcakes, mix voor red velvet cake, mix voor brownie, mix voor biscuit en mix voor botercrème.
7 Tips voor glutenvrij bakken en glutenvrij koken
1. Alle ingrediënten die je gebruikt mogen geen gluten of delen van gluten bevatten.
Dit is te herkennen aan bovenstaand logo. Verderop in deze blog vertellen wij meer over ons glutenvrij assortiment.
2. Lees altijd zorgvuldig de etiketten en ingrediëntenlijst van de producten.
Kijk tevens na of de producten in een fabriek klaar zijn gemaakt, waar mogelijk gluten zijn verpakt/bereid. Wanneer je het glutenvrije logo of de term “glutenvrij” op de verpakking ziet staan bevat het product minder dan 20 milligram gluten per kilo. Voor de meeste mensen met coeliakie of glutensensitiviteit zal deze hoeveelheid niet leiden tot klachten. Toch raden wij aan om geen risico’s te nemen en alleen de gluten gecertificeerde producten te gebruiken wanneer je gaat bakken.
3. De materialen waarmee je werkt mogen NIET in aanraking zijn geweest met gluten.
Maak dus eerst alles goed schoon voor je gaat bakken. Gluten zitten in tarwe (waaronder ook spelt, en khorosantarwe - wat ook bekend is als kamut® -, gerst (gort) en rogge). Bakvormen, springvormen, houten snijplanken en houten gereedschap wat gebruikt is voor glutenbevattende bakproducten wordt afgeraden om te gebruiken wanneer er een glutenvrij bakproduct wordt bereid. Daarnaast ook het gebruik van dezelfde oven waar sporen van gluten in kunnen zitten (na het klaarmaken van producten met gluten), kan schadelijk zijn en de intolerantie prikkelen.
4. Bewaar producten waar gluten in zitten op de juiste manier.
Het beste is om de producten met gluten goed af te dekken, wanneer je een glutenvrij bakproduct gaat maken. Het goed afdekken is essentieel om ervoor te zorgen dat er geen gluten of bestanddelen van gluten in het glutenvrije bakproduct terecht kunnen komen. Daarnaast raden wij het tevens aan om producten met gluten ongeopend of niet in de buurt te leggen tijdens het bakken met glutenvrije producten. Ook het glutenvrije baksel moet na het klaarmaken goed afgesloten worden, zodat het niet in aanraking kan komen met gluten.
5. Gebruik geen restproducten (die weliswaar geen gluten bevatten) voor je glutenvrije bakproduct.
Dit aangezien het in contact kan zijn geweest met gluten en/of bestanddelen van gluten. Wees hier heel nauwlettend op en gooi eventuele resten van fondant, smeersels of decoratie weg wat over is gebleven van glutenbevattende producten.
6. Wees voorzichtig als je voor iemand anders bakt en/of zelf geen ervaring hebt met glutenvrij bakken.
Vraag altijd na aan de persoon hoe er juist gebakken kan worden en doe grondig research online en bij de fabrikant.
7. Sommige bestanddelen, zoals bijvoorbeeld maltodextrine (bestaand uit mais en tarwe), kan tevens intolerantie veroorzaken.
Een gluten intolerantie is daarbij heel persoonlijk en kan verschillen tussen ieder persoon. Wees voorzichtig met het uitproberen van bepaalde producten en doe navraag aan een persoon met gluten intolerantie wanneer je voor hem/haar gaat bakken.
Hoe lees ik een etiket?
Naast onze tips is het van belang om een etiket goed te kunnen lezen én glutenvrije bakproducten goed te kunnen herkennen. Op een etiket staan verschillende onderdelen die van belang zijn om te bepalen of je het product kunt eten.

Voorbeeld etiket
Etiket onderdelen:
Een ingrediëntenlijst.
Hierin staan de ingrediënten die het product bevat. De fabrikant is verplicht om de allergenen, dus ook de glutenbevattende granen, opvallend (bijv. vetgedrukt) te vermelden. Bij de glutenbevattende granen horen: tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasantarwe. Ook gewone haver valt hieronder, hoewel dit van nature geen gluten bevat. Haver wordt vaak verwerkt in dezelfde omgeving als granen mét gluten, dus is vaak besmet. Zorg dat deze ingrediënten gemeden worden.
Allergenenwaarschuwing.
Soms staat op het etiket een waarschuwing, zoals ‘Kan sporen van gluten bevatten’ of ‘Gemaakt in een fabriek waar ook gluten verwerkt worden’. Deze vermelding is echter niet verplicht en ook de bewoording is niet vastgelegd. Dus ook al staat er geen waarschuwing op, dan is het nog steeds onzeker of het product al dan niet gluten kan bevatten. Vooral bij droge mixen, zoals bakmixen kan dit een risico zijn.
Samenvatting (allergenenbox).
Hierin wordt door sommige fabrikanten de allergenen die het product bevat, overzichtelijk opgesomd. Controleer ook altijd de lijst met ingrediënten zelf, want soms zitten hier fouten in.
Vrij-van claim, zoals glutenvrij.
Met deze claim geeft een fabrikant extra garantie dat het product glutenvrij is. Het glutengehalte is wettelijk vastgelegd en moet kleiner zijn dan 20 mg gluten per kg product. Soms bevat een product een glutenbevattend graan, zoals tarwezetmeel, en is het product tóch glutenvrij. Tarwezetmeel staat dan opvallend op het etiket (zie ‘1’). Dit kan verwarrend zijn, maar als het product glutenvrij is, is het voor de meeste glutenovergevoelige consumenten veilig te eten.



Het FunCakes fondant maakt tevens deel uit van ons glutenvrij assortimentWelke bakproducten zijn veilig?
Boekweit, quinoa, mais, rijst, amarant en teff zijn van nature glutenvrij maar worden vaak verwerkt in bedrijven waar ook gluten worden verwerkt en kunnen dus besmet zijn. Om sporen van gluten te vermijden, kun je het beste producten gebruiken met een glutenvrij claim. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor haver. Als het gegarandeerd glutenvrij is, is het veilig te gebruiken bij coeliakie. Het glutenvrij keurmerk (Crossed Grain Symbool) geeft je extra garantie, omdat dan een onafhankelijke controle plaats vindt van de fabriek.
Hoe werk ik netjes in de keuken?
Begin altijd met een schone werkplek en gereedschap, dus zorg dat je glutenbevattend producten (zoals brood) weglegt. De producten hoeven niet persé in een aparte ruimte bereid, maar zorg ervoor dat niet gelijktijdig gewerkt wordt als er stof van bijvoorbeeld tarwebloem aanwezig is. Was alle te gebruiken materialen (bakblikken, bakplaat, spatels, mixer, oven etc.) af met warm water en afwasmiddel. Een silicone bakvorm is gemakkelijker te reinigen dan een bakblik met veel naden. Gebruik dus bij voorkeur bakblikken met goede antiaanbaklaag zonder naden. Of gebruik een apart bakblik voor glutenvrije producten. Bakblikken, messen, snijplanken zijn in horecagroothandels in een speciale paarse uitvoering te verkrijgbaar.
Het is niet nodig om een aparte oven te gebruiken, als deze goed van tevoren gereinigd is. Bak niet gelijktijdig glutenvrij en glutenbevattend. Gebruik eventueel bakpapier of broodroosterzakjes om producten te beschermen tegen besmetting van apparatuur als je het niet vertrouwd. Een Air Fryer is lastig om aan de bovenkant (bij de verhittingsspiraal) goed schoon te maken. Het beste is om een aparte Air Fryer te gebruiken om gegarandeerd glutenvrij te bakken. Zorg dat je je handen voor de bereiding goed wast.
Bewaren van glutenvrije producten
Bewaar glutenvrije producten in een aparte la of kast zodat ze niet besmet kunnen worden. Zorg dat glutenvrije bakproducten na gebruik afgesloten worden in een schone opbergbus, eventueel met sticker glutenvrij erop zodat voor iedereen duidelijk is dat het product glutenvrij is én moet blijven!
Productie van onze glutenvrije producten
De glutenvrije bakmixen van FunCakes worden geproduceerd in een glutenvrije faciliteit en daarmee wordt gegarandeerd dat de mixen minder dan 20mg / 20ppm gluten per kg bevat. Dit is een veilige hoeveelheid voor verreweg de meeste mensen met coeliakie of glutensensitiviteit.
Glutenvrij bak assortiment
Bij Deleukstetaartenshop vind je een groot assortiment aan glutenvrij gecertificeerde bakproducten. Met de glutenvrije bakmixen van FunCakes bak je in een handomdraai lekkere taarten en cupcakes. Voor het bekleden van je taart kun je bij Deleukstetaartenshop glutenvrije fondant, marsepein en botercrème kopen.
Zo zijn de populairste baksels ook te maken als glutenvrije variant, aan de hand van onze glutenvrije FunCakes mixen. Het assortiment bestaat uit glutenvrije mixen voor biscuit, cupcakes, brownies, macarons, red velvet cake en eetbaar kant.
Naast onder andere onze glutenvrij gecertificeerde producten, bieden wij ook losse ingrediënten aan. Je kunt hierbij denken aan glutenvrij gecertificeerd amandelmeel, tylo poeder en arabische gom.
Bekijk hier ons gehele glutenvrije assortiment
Kortom wij willen mee geven dat een allergie heel persoonlijk is. Neem geen risico’s en zorg ervoor dat je altijd alles goed checkt wanneer je glutenvrij gaat bakken.