
Zelf brood bakken - 5 tips voor simpel en gezond brood!
26 jun. 2020
In deze blog vind je allerlei tips om zelf brood te maken en deze op een simpele en gezonde manier te serveren. Daarnaast behandelen we hoe je brood kunt bakken zonder gist, brood kunt bakken zonder te kneden en hoe je je eigen brooddeeg kunt maken. Bekijk de blog en ga aan de slag met een zelfgemaakt brood; geloof ons hierna kun je een zelfgemaakt broodje niet meer weerstaan!
5x tips voor het bakken van simpel en gezond brood
1. Probeer verschillende dingen uit; train jezelf tot ervaren broodbakker!
Punt een is verreweg het belangrijkste punt op het lijstje. De mensen wie al eens een brood hebben gebakken, weten dat het bakken van brood wat tijd en discipline vergt. Het maken van goed deeg, het laten rusten en rijzen met een rijsmand en de juiste verhouding vinden van alle ingrediënten is een klein klusje, maar geloof ons het wordt een stuk gemakkelijker wanneer je een van onze brood recepten als leidraad gebruikt en de bereidingswijze van de verschillende broodproducten uit ons assortiment weet toe te passen. Ons advies is dan ook; probeer verschillende dingen uit. Je kunt het zo gek maken als je wilt met brood, denk aan broodjes maken voor op de bbq of voor bij de borrel of een lekker zoet broodje voor bij de koffie. Maak verschillende variaties, op die manier krijg je het bakken steeds beter onder de knie.
2. Deeg goed laten rijzen
Het rijzen van deeg is heel belangrijk voor de smaak en het textuur van het brood. Door de gist wat er in het brood zit ontstaat er een mooi luchtig brood. Hoe langer en langzamer je jouw deeg laat rijzen, hoe beter de smaak en textuur van het brood wordt. Laat je deeg altijd rijzen op kamer temperatuur en niet op een te warme plek, bijvoorbeeld naast de verwarming. Wil je het deeg langer laten rijzen, bijvoorbeeld overnacht? Dan kun je het deeg in de koelkast laten rijzen om het rijsproces af te laten remmen.
3. Test je deegkwaliteit
Voordat je je deeg gaat verwerken, kun je heel gemakkelijk testen of het deeg goed is. Je kunt de kwaliteit van het deeg testen door een klein balletje deeg uit elkaar te trekken tussen je vingers. Als er een dun, (bijna) doorzichtig vliesje onstaat dan is je deeg goed. Breekt het stuk deeg af of zitten er nog klontjes in, dan zul je het deeg nog iets meer moeten kneden. Vul je brood bakvorm pas nadat je het deeg getest hebt en zodra je weet dat het klaar is om te bakken.
4. Bestrijk je zoete broodjes met ei voor een extra finishing touch
In principe hoef je je brood niet perse te bestrijken, aangezien door het op hoge temperatuur bakken de korst al heel dik en knapperig wordt. Echter als je van plan bent om zoete broodjes te gaan maken, dan kun je de broodjes afsmeren met wat ei, dit zorgt voor een extra glans op de korst. Dit is onder andere ideaal voor het maken van een Brioche brood.
5. Voedzaam brood maken
Je kunt zoveel variëren als je wilt bij het bakken van brood. Ben je bijvoorbeeld opzoek naar een lekker bewust brood recept, denk dan eens aan het toevoegen van stukjes groente voor een gevuld hartig brood of stukjes fruit om het brood zoeter van smaak te maken. Daarbij kun je de inhoud aanvullen met noten, zonnebloempitten, (blauw) maanzaad, walnoten, sesamzaad, hazelnoten of amandelschaafsel om je brood een extra touch te geven en nog voedzamer te maken.
Brood bakken zonder gist
Ben je erachter gekomen dat je geen gist meer in huis hebt en/of is het tijdelijk uitverkocht? Geen zorgen, je kunt alsnog een heerlijk brood bakken door de gist te vervangen met bakingsoda (natriumcarbonaat). Lees hier meer over terug in onze bakpoeder blog. Hier vindt je meer over de toepassing van baksoda en de gewenste verhouding.
Benieuwd naar al onze brood producten bekijk hier ons gehele assortiment.
Hoe bewaar ik zelfgebakken brood?
Om extra lang te genieten van jouw zelfgebakken brood kun je onderstaande tips volgen:
- Weet je gelijk al dat je het hele brood niet binnen 2 dagen op krijgt? Snijd dan na het afkoelen het brood in sneetjes en doe ze per sneetje (of hoeveel je eet in 1x) in een diepvrieszakje en vries in. Zo kun je per keer voor het eten de sneetjes uit de vriezer halen en ontdooien. Zo heb je elke keer weer vers brood!
- Meerdere broden in 1x maken omdat je toch lekker bezig bent? Ook een heel brood kun je heel gemakkelijk invriezen! Stop ook deze na het afkoelen in zijn geheel in de vriezer.
