
Tips voor het bakken met botercrème in de zomer
7 juli 2023
Tijdens deze zomerse dagen is het geweldig om heerlijke te bakken, alleen kan het soms lastig zijn om te werken met ingrediënten die snel smelten en gevoelig zijn voor warmte. Bijvoorbeeld het werken met botercrème. Botercrème smelt snel bij een hoge temperatuur, het is daarom soms erg moeilijk om bijvoorbeeld taarten en cupcakes te decoreren tijdens de zomer. Gelukkig hebben wij een paar tips die ervoor zullen zorgen dat je bak creaties mooi en smakelijk blijven, zelfs tijdens de warmste dagen van het jaar. Benieuwd naar de tips? Lees dan snel verder!
Alleen benieuwd hoe je gemakkelijk een luchtige botercrème maakt? Bekijk dan ons basis recept voor botercrème!
Hoe bewaar je botercrème tijdens de zomer maanden?
Botercrème is heerlijk als vulling en decoratie op je baksels, het enige nadeel is dat het erg temperatuur gevoelig is. Boter is namelijk, zoals de naam al zegt, een belangrijk ingrediënt en bij hoge temperaturen warmt het op en begint het te smelten. Hierdoor glijdt de botercrème snel van je baksels af. Een tip om dit te voorkomen is om de botercrème gekoeld te bewaren voordat je het gebruikt. Hierdoor blijft het steviger en zal het minder snel smelten tijdens het decoreren van je baksels tijdens hoge temperaturen.
Een andere tip is om geen botercrème te gebruiken tijdens de zomer. Er zijn genoeg alternatieven die je kunt gebruiken om je bakcreatie te vullen en te decoreren. Denk aan slagroom, roomkaas of glazuur op basis van poedersuiker. Deze alternatieven zijn vaak lichter van textuur en kunnen beter tegen warme temperaturen dan botercrème. Lees onze blog over bakken in de zomer, als je helemaal niet met botercrème wilt werken.
Bewaar botercrème altijd in de koelkast bij hoge temperaturen!
Besluit je toch botecrème te gebruiken? Wij hebben dan een aantal tips voor je op een rij gezet, om ervoor te zorgen dat het goed blijft tijdens het bakken!
Tip 1: Verdeel je botercrème in kleinere porties en zet dit in de koelkast voordat je het gebruikt.
Op deze manier blijft het langer stevig en kun je het gemakkelijker gebruiken tijdens het decoreren van je baksels.
Tip 2: Zet je gedecoreerde baksel na het decoreren zo snel mogelijk in de koelkast.
Dit zorgt ervoor dat de botercrème koelt en steviger wordt, waardoor het minder snel zal smelten. Let hierbij wel op hoelang je je baksel in de koelkast laat. Te lang in de koelkast zorgt namelijk voor uitdroging. Stel daarom het decoreren met botercrème zo lang mogelijk uit voor het serveren, als je hem in de koelkast wilt laten koelen.
Plan het bakken in de zomer goed!
Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat bakken in de zomer soms wat uitdagender kan zijn dan tijdens de rest van het jaar. Maar met een beetje planning en creativiteit kun je nog steeds heerlijke gebakjes maken die er geweldig uitzien en net zo lekker smaken als altijd. Of je nu kiest voor botercrème, slagroom of een ander type glazuur, er zijn genoeg opties om uit te kiezen en te experimenteren. Laat je niet tegenhouden door de hoge temperaturen in de zomer! Want genieten van een stukje taart in het zonnetje is toch één van de beste dingen die er bestaat? Al zeggen wij het zelf.
Het basis recept voor Botercrème
